torsdag 26 mars 2015

Jämförelse - Micaela - FÄRDIG

I "Möss och människor" är det en utomstående part som berättar vad som händer i boken (tredjepersonsperspektiv), vilket skiljer sig ifrån den bok vi nyss läst, "Den som älskar något annat". I "den som älskar något annat" är det förstapersonsperspektiv, eftersom det är personerna själva som berättar för oss vad som händer i boken.

Vad det gäller den kronologiska ordningen är "Möss och människor" en kronologisk komposition, samma gäller även för deckaren "Den som älskar något annat". Det är inga tidshopp och det är enkelt att hänga med i båda berättelserna.

Språket i "möss och människor" är lite äldre och lite svårare att förstå än språket i "den som älskar något annat". I "Möss och  människor" är språket mer formellt, vilket gör att det ibland är svårt att förstå vissa "gammaldags ord". I "den som älskar något annat" är språket lite mer vardagligt och mer uppdaterat, vilket gör att det är enklare att förstå.

I "den som älskar något annat" får vi stöta på personbeskrivning, genom att poliserna beskriver offer, eller misstänkta personer. Vi får även träffa på gestaltning tillexempel när vi träffar Kristine och Reinhardt. Vi får då reda på hur Reinhardts personlighet ser ut genom hans gärningar och uttalanden, och genom att vi får läsa vad Kristine tänker om honom. I "Möss och människor" är det gestaltning som används, tillexempel när vi i början av boken först får träffa Lennie och George.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.