torsdag 9 april 2015

Jämförelse Hannes, Färdig

Jag tycker att det mest intressanta är sättet som "Den som älskar någon annan" är skriven ur såpass många synvinklar t.ex. Sejer´s, Kristine´s och pedofilens perspektiv. Det är en sak som är en skillnad i jämförelse med de andra böckerna som jag tycker är fascinerande för att en författare kan skriva ut så många personligheter så bra. Berättarperspektivet i de andra böckerna skiljer sig även åt t.ex Fähner är skriven i begränsad allvetande berättare men som övergår i “Jag” form i slutet när advokaten kommer in och berättar slutet ur sin synvinkel. Däremot är möss och människor skriven i den allvetande berättaren vilket menas med att berättaren vet allt, t.ex. karaktärernas känslor och tankar, men samtidigt inte är en karaktär i boken. Däremot förekommer väldigt mycket dialoger. Sen Mor Sauvage är först skriven i "jag" form i ett perspektiv som ska vara av en man som hälsar på sin gode vän, Serval, på ett område med en tragisk historia, och när vännen berättar historian för mannen så går det över i ett berättarperspektiv för att han berättar i historian i efterhand, men i och med att han inte visste t.ex. känslor och tankar med säkerhet så skulle jag säga att hen är en begränsad allvetande berättaren.


Så skillnaderna på perspektiven är ganska omfattande. I Fossums bok är det många perspektiv och alla är inblandade. I möss och människor är det istället en allvetande berättare med många dialoger. Dock har Fähners historia också en allvetande berättare i form av advokaten men det är mycket färre dialoger. Sen slutligen är Mor Sauvage en blandning där början är i "jag" perspektiv och resten av boken är i berättarperspektiv i form av "jag" individens vän Serval.


Sen en stor skillnad är att "Den som älskar någon annan" och "möss och människor" är romaner medan "Mor Sauvage" och "Fähner"  är noveller vilket är skillnader för en Novell är kortare, skönlitterär berättelse och är relativt kort medan en roman en längre, skönlitterär berättelse och kan vara väldigt lång.


Budskapen i böckerna är lite annorlunda också, jag tycker att nästan alla böcker skiljer sig åt en del. I "Den som älskar någon annan" är budskapet att det finns två sidor av historien, t.ex. har alla lärt sig att en pedofil är ond och är sjuk i huvudet, men en pedofil vill ju oftast inte vara en pedofil utan hens begär är ofta liknande en sjukdom, okontrollerbar. Så min uppfattning är att det finns två sidor av var historia, och det finns ett kännt ordspråk som går “Det finns två sidor av samma mynt” Vilket passar bra in som budskap i "Den som älskar någon annan". Men i Möss och människor är det en helt annan, jag anser att budksapet i den boken är att även om personen inte kan kontrollera sig själv så måste någon ta ansvar. Lenny ville inte döda kvinnan men han var tvungen att dödad för att han gjorde det endå. Och där är faktiskt en likhet mellan de två romanerna för även en pedofil måste ju ta sitt straff och ansvar inför lagen. Och en annan likhet är att “Möss och människor” och “Mor sauvage” är att båda går i genren “ett öga för ett öga” För Lenny blir dödad för det mord han begått, och gumman i novellen mördar fyra preussare för att hennes son blivit dödad av preussare i strid, sen blir hon avrättad för att hon hämnats sin son. I den fjärde boken Fähner är budskapet annorlunda för där handlar det mest om att det finns en gräns när en sund människa inte orkar med att bli förtryckt mer. Och efterföljderna kan bli väldigt allvarliga. Men man skulle ju kunna se det som en hämnd för alla åren av förtryck, och hämnd är en starkt budskap i “Mor Sauvage”. Så jag anser att det går en röd tråd genom alla fyra böcker.

Språket är annorlunda i de olika böckerna också. I Fähner och "Den som älskar någon annan" är språket vardagligt och rätt modernt, fast skillnaden är i t.ex. personbeskrivningarna där Fähner är skriven i tredje person där berättaren förklarar allt, till skillnad mot "Den som älskar någon annan" där oftast Sejer men ibland andra, t.ex. Kristine berättar utförligt om personerna, vilket är personbeskrivningar till skillnad från “möss och människor” som har ett äldre språk där gestaltningar används som t.ex. i början när de beskriver Lenny och George beskrivs först.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.